Moje konto
login:
hasło:
Praca

Standard BRC - nowe wymagania dla dostawców do sieci handlowych

Dzień wstąpienia Polski do Unii Europejskiej zbliża się coraz szybciej. Dla polskich dostawców towarów spożywczych oznacza to konieczność spełnienia różnego rodzaju standardów. Dlatego warto zorientować się, jakich certyfikatów będą wymagać centra handlu detalicznego - nie zawsze bowiem będą to certyfikaty zgodności z EN ISO 9001:2000. Dla firm, które dostarczają lub chciałyby dostarczać swoje wyroby do międzynarodowych sieci handlowych, takim standardem są mniej znane na naszym rynku wymogi BRC. Dotyczą one, między innymi, producentów wyrobów piekarsko-cukierniczych.

British Retail Consortium (BRC) jest brytyjską organizacją, zrzeszającą i reprezentującą interesy przedsiębiorstw handlu detalicznego. Aby zapewnić jednolitą jakość dostarczanych artykułów spożywczych utworzono dokument formułujący wymagania dla producentów.

Międzynarodowe sieci handlowe, (w Polsce między innymi TESCO i AHOLD), wykorzystują standard BRC jako kryterium doboru dostawców i z chwilą wejścia Polski do UE standard ten będzie oficjalnie traktowany jako rodzaj normy międzynarodowej.

Co BRC oznacza dla piekarni i cukierni?

BRC to zestaw wymagań, które grupują się w 6 rozdziałów:
  1. Wdrożony system HACCP - wymóg obligatoryjny związany z polskim prawodawstwem.
  2. Środowisko produkcji - otoczenie zakładu i wyposażenie (czyli zasady wszystkich Dobrych Praktyk uzupełnione o specyficzne wymagania, np. posiadanie detektora metali).
  3. Personel - w tym: wymagania higieniczno-sanitarne, program szkoleń.
  4. Kontrola produktu - identyfikacja, zabezpieczenie, specyfikacje dla surowców i opakowań, nadzór nad produktami niespełniającymi wymagań. Należy zidentyfikować produkty specjalne - np. bezglutenowe, zawierające alergeny lub konserwanty.
  5. Kontrola procesu - monitoring parametrów produkcji i przechowywania, nadzór nad sprzętem pomiarowym. Wymagane jest na przykład, aby monitorować parametry fizyczne produkcji - temperatura wypieku a dla piekarni i cukierni oferujących wyroby zamrożone - temperatury i wilgotności w mroźni.
  6. Udokumentowany System Zarządzania Jakością - zestaw wymaganych procedur i zapisów (podobny do wymagań zawartych w normie EN ISO 9001:2000).
Zasadniczą różnicą pomiędzy BRC a innymi standardami jakości jest możliwość uzyskania certyfikatu na dwóch poziomach: podstawowym - tzw. Foundation Level oraz wyższym, tzw. Higher Level. Pozwala to szybciej uzyskać certyfikat tym zakładom, które stopniowo dostosowują się do europejskich wymagań.

Dla zakładów, które wdrażają lub wdrożyły już system HACCP, standard BRC nie będzie wiązał się z nakładami większymi, niż w przypadku dostosowywania do wymogów ISO, gdyż w wielu obszarach oba standardy jakości są do siebie podobne. Jednym z rozwiązań może być również potraktowanie wymogów ISO jako wstępu do uzyskania certyfikatu BRC.

Wymogi BRC, łącząc HACCP i ISO w jeden zestaw mogą być narzędziem, które traktuje jakość wyrobów w dwóch aspektach: jako spełnienie wymagań klienta i wymagań bezpieczeństwa.

Pierwszy polski certyfikat BRC zostanie wydany w marcu br. dla Cerealia Unibake. Audit certyfikujący, nadzorowany przez firmę Softadax, wizytowany był przez brytyjskiego delegata z BRC, który bardzo pozytywnie wypowiadał się o polskich osiągnięciach w dziedzinie piekarnictwa.

Życzymy wszystkim zakładom piekarsko-cukierniczym sukcesów w trafianiu w gusta konsumentów i wymiernych korzyści z wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością wyrobów.

Małgorzata Babiak
Konsultant ds. systemów jakości
Softadax Sp. z o.o.
www.softadax.pl


Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
miesiarka masz..
miesiarka..
dzielarka..
miesiarka ibis..
wałkownica z..
dzieże do..
dzieże do ..
dzieże do..
miesiarka mac..
wałkownica..
miesiarka masz..
miesiarki masz..
dozownik ..
zmywarka..
miesiarka masz..
wałkownice do..
mieszałka vmi..
mieszałka xun..
miesiarka masz..
mikser tekno..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt