Moje konto
login:
hasło:
Praca

Oryginalna włoska CIABATTA

Technologia produkcji naturalnej ciabatty z użyciem zakwasu naturalnego

Prawdziwa włoska Ciabatta jest pieczywem niezwykle popularnym w wielu krajach świata. Zarówno chlebki o gramaturze 400 gram jak i 200 gram, są uznanym markowym pieczywem kojarzącym się z północą Włoch. Prawdziwa Ciabatta powinna charakteryzować się chrupiącą skórką, specjalnym zapachem oraz dużymi porami w strukturze miękiszu. Produkcja Ciabatty wbrew opiniom wcale nie jest trudna, pod warunkiem używania dobrej jakości półproduktów. Technologia przedstawiona poniżej pozwala na wypiek oryginalnej włoskiej Ciabatty, w krótkim czasie, przy zastosowaniu wyłącznie naturalnych produktów.

Mąka pszenna 970g
Zakwas -Spring Ciabatta 30 g
Sól 20g
Drożdże 30g
Woda 650-680g

  • Wymieszać składniki (spiralny mixer) przez 5 minut na pierwszym biegu dodając 60% wody, następnie 10 minut na biegu drugim dodając resztę wody w dwu lub trzech częściach. Temperatura gotowego ciasta powinna wynosić 26 stopni C.
  • Ciasto pozostawić na około 45 minut w posmarowanym oliwą z oliwek lub mąką, plastikowym pojemniku. Pojemnik powinien być szczelnie zamknięty.
  • Wyłożyć ciasto na oprószony mąką stół - obchodzić się z ciastem ostrożnie, unikać uszkodzeń przy wyjmowaniu z pojemnika. Następnie ciąć na odpowiedniej szerokości paski oraz kawałki.
  • Garować najlepiej na drewnianych oprószonych mąką podkładkach, przy 30 stopniach C oraz wilgotności około 80 % przez 30 do 40 minut.
  • Odwrócić kawałki na drugą stronę, można wyciągać na pożądane długości.
  • Pieczenie z małą ilością pary, w temperaturze 230 stopni C przez około 30 minut małe kawałki, natomiast większe przez 35 do 40 minut.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia otworzyć włazy pieca
Możliwe jest dla podkreślenia smaku dodanie do receptury około 1.5 do 2% oliwy z oliwek - extra virgin, należy w takim przypadku pamiętać iż dodatek oliwy zredukuje absorpcję wody o około 1%


producent Spring Ciabatta: MILLBO SpA Italy
dystrybucja w Polsce 0-505-35-41-35 info@millbopolska.com


Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
miesiarka masz..
miesiarka..
dzielarka..
miesiarka ibis..
wałkownica z..
dzieże do..
dzieże do ..
dzieże do..
miesiarka mac..
wałkownica..
miesiarka masz..
miesiarki masz..
dozownik ..
zmywarka..
miesiarka masz..
wałkownice do..
mieszałka vmi..
mieszałka xun..
miesiarka masz..
mikser tekno..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt