Moje konto
login:
hasło:
Praca
CIASTO NA BOŻE NARODZENIE


Receptura pochodzi z opracowania "Zbiór receptur ciastkarskich oraz podstawy technologii półproduktów i wyrobów" Wydawc± podręcznika jest Handlowo-Usługowa Spółdzielnia "SCh" w Warszawie. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej na temat opracowania.


KEKS ¦WIˇTECZNY Z BAKALIAMI

Namiar na 1000 g - 2 szt. á 500 g
lub 4 szt. á 250 g

1. Ciasto biszkoptowe

A. Surowce :

- M±ka pszenna 260 g
- M±ka ziemniaczana 40 g
- Masło 150 g
- Jaja 100 g
- Jaja - żółtka 100 g
- Cukier kryształ 100 g
- Proszek do pieczenia 8 g
- Cukier waniliowy 5 g
- Margaryna do formowania ciasta 20 g
- Skórka pomarańczowa w cukrze 50g
- Figi 100 g
- Rodzynki 100 g
- Czere¶nie w cukrze 50 g
- Gruszki w cukrze 50 g
- Migdały 50 g

B. Przygotowanie

Owoce i skórkę pomarańczow± ods±czyć z syropu, pokroić w paski lub kostkę i pozostawić do obeschnięcia. Migdały zaparzyć, wyłuskać i lekko zarumienić w piecu oraz rozdrobnić na drobny "hagiel". Wszystkie bakalie przed dodaniem do ciasta oprószyć m±ka. Do zmiękczonego masła dodać czę¶ć cukru oraz stopniowo żółtka. Jaja z pozostałym cukrem podgrzać do temp. 40°C, a potem ubijać do zupełnego schłodzenia. Obydwie masy dobrze napowietrzone poł±czyć razem. Wsypać przesiane m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nakładać do form wyłożonych papierem. Ciasto wyrównać i wykonać nacięcie wzdłuż formy. Piec w temp. 190°C przez ok. 20 min, a potem przenie¶ć do temp. 150°C. Po wypieczeniu posmarować biał± pomad± i posypać rozdrobnionymi migdałami.

2. Pomada

A. Surowce :

- Cukier 22 g
- Syrop ziemniaczany 4g
- Woda 8 g

B. Przygotowanie

Cukier wsypać do kotła, zalać wod± wymieszać i gotować. Po zagotowaniu dodać syrop ziemniaczany i dalej gotować do temp. 118°C. Po ugotowaniu syrop wlać do krystalizatora pomady (pomadziarki ) i uruchomić maszynę, względnie mieszać na ubijarce lub ręcznie aż pomada całkowicie zbieleje.

OGÓLNE ZUŻYCIE SUROWCÓW

- M±ka pszenna 260 g
- M±ka ziemniaczana 40 g
- Masło 150 g
- Jaja 100 g
- Jaja - żółtka 100 g
- Cukier kryształ 122 g
- Proszek do pieczenia 8 g
- Cukier waniliowy 5 g
- Syrop ziemniaczany 4 g
- Margaryna do formowania ciasta 20 g
- Skórka pomarańczowa w cukrze 50g
- Figi 100 g
- Rodzynki 100 g
- Czere¶nie w cukrze 50 g
- Gruszki w cukrze 50 g
- Migdały 50 g
-------------------------------------------------------------------
Razem 1.209 g
Straty 209 g
Wydajno¶ć 1.000 g
Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
miesiarka masz..
miesiarka..
dzielarka..
miesiarka ibis..
wałkownica z..
dzieże do..
dzieże do ..
dzieże do..
miesiarka mac..
wałkownica..
miesiarka masz..
miesiarki masz..
dozownik ..
zmywarka..
miesiarka masz..
wałkownice do..
mieszałka vmi..
mieszałka xun..
miesiarka masz..
mikser tekno..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt