Moje konto
login:
hasło:
Praca
Propozycje przepisów wielkanocnych


Zbliżający się okres Świąt Wielkanocnych to spora szansa, a jednocześnie wielkie wyzwanie, dla piekarzy, ciastkarzy i cukierników. Podstawowy problem - jak zadziwić i przyciągnąć klientów smakowitymi i unikalnymi wyrobami, a jednocześnie nie nadwerężyć ich kieszeni cenami - będzie zaprzątał głowę niejednemu właścicielowi firmy cukierniczej.

Nasza propozycja na świąteczny stół to trzy wyroby z zastosowaniem koncentratów AKO (pełna oferta na firmowej stronie internetowej): tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami, ciasto z ananasem oraz ciasto cynamonowe.

mgr inż. Adam Melkowski
Główny Technolog
Centrum Obsługi Piekarstwa "AKO" S.A.

  • BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI
  • CIASTO Z ANANASEM
  • CIASTO CYNAMONOWE




    BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

    Składniki:
    Ciasto
      koncentrat "Bajeczne" 875 g
      margaryna 51 g
      żółtka jaj 72 g
      drożdże 31 g
      rodzynki 73 g
      woda 206 g
      mąka na podsypkę 20 g
      margaryna do smarowania form 20 g
      Razem ciasto 988 g
      Ciasto po wypieku 880 g
    Pomada 122 g
      Babka po upieczeniu i wykończeniu pomadą 1000 g

    Wskazówki technologiczne:
    Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, a po napęcznieniu odcedzić. Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Wszystkie składniki ciasta wg receptury powoli wymieszać dodając na końcu uplastyczniony tłuszcz, a następnie miesić przez 6 min. Po sporządzeniu ciasto wymieszać z rodzynkami i pozo-stawić do fermentacji na 30-40 min. w temp. maks. 29OC. Wyrośnięte ciasto rozłożyć do posmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką foremek stożkowych, wypełniając je do 1/3 wysokości. Rozrost w foremkach prowadzić przez ok. 40 min. w temp. 35OC. Piec w temp. od 190-220OC przez 30 min. Po wyjęciu babki z foremki i ostudzeniu pokryć ją pomadą.




    CIASTO Z ANANASEM

    Składniki:
    Ciasto ciemne
      koncentrat Babka karmelowa" 146 g
      margaryna 52 g
      jaja 52 g
      woda 14 g
      Razem ciasto ciemne 264 g
    Ciasto jasne
      koncentrat "Babka luksusowa" 136 g
      jaja 60 g
      olej 54 g
      woda 13 g
      Razem ciasto jasne 263 g
    Plastry ananasa 210 g
      Razem ciasto 737 g
      Ciasto po wypieku 632 g
    Śmietana ze stabilizatorem
      stabilizator "Balbina" (neutralny lub cytrynowy) 41 g
      woda (przegotowana i schłodzona) 55 g
      ubita niesłodzona kremówka 272 g
      Razem śmietana 368 g
      Placek po upieczeniu i wykończeniu śmietaną 1000 g

    Wskazówki technologiczne:

    Składniki ciast wg receptury wymieszać, a następnie ubijać - ciasto ciemne przy użyciu ubijaka rózgowego przez ok. 5 - 7 min., ciasto jasne przy użyciu mieszadła płaskiego na średnich obrotach przez ok. 3 min. Stabilizator dodać do wody i wymieszać ręcznie rózgą przez ok. 1 - 2 min. Partiami dodawać ubitą śmietanę i całość delikatnie wymieszać rózgą. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyłożyć ciasto jasne, a następnie ciasto ciemne. Na wierzch ułożyć plastry ananasa. Piec w temp. 180-190OC przez ok. 35 min. Po wystygnięciu ciasto wyszprycować bitą śmietaną.



    CIASTO CYNAMONOWE

    Składniki:
    Ciasto
      koncentrat "Babka luksusowa" 300 g
      olej 120 g
      jaja 135 g
      cynamon 5 g
      skórka pomarańczowa 30 g
      woda 30 g
      mąka do posypywania form i omączenia skórki pomarańczowej 15 g
      margaryna do smarowania form 10 g
      Razem ciasto 645 g
      Ciasto po upieczeniu 535 g
    Krem budyniowy
      koncentrat "Fantazja" waniliowa 90 g
      przegotowana i schłodzona woda 270 g
      margaryna 75 g
      Razem krem budyniowy 435 g
    Pomada 40 g
      Ciasto po upieczeniu i wykończeniu kremem budyniowym i pomadą 1000 g

    Wskazówki technologiczne:

    Składniki ciasta bez skórki pomarańczowej wymieszać, a następnie ubijać ubijakiem rózgowym na średnich obrotach przez ok. 3 min. Omączoną skórkę pomarańczową wymieszać z ciastem za pomocą łyżki. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem form tortowych do 2/3 pojemności. Piec w temp. 180-190OC przez 60 minut. Przygotować krem budyniowy ubijając koncentrat z wodą w ubijarce cukierniczej przez 2-4 minut. W oddzielnym naczyniu ubić tłuszcz, a następnie dodawać do niego przygotowany krem budyniowy ubijając do uzyskania jednorodnej masy. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa plastry. Dolny posmarować kremem budyniowym, a górny położyć na wierzch i całość wykończyć pomadą.

  • Katalog firm
    Ogłoszenia
    najnowsze
    miesiarka masz..
    miesiarka..
    dzielarka..
    miesiarka ibis..
    wałkownica z..
    dzieże do..
    dzieże do ..
    dzieże do..
    miesiarka mac..
    wałkownica..
    miesiarka masz..
    miesiarki masz..
    dozownik ..
    zmywarka..
    miesiarka masz..
    wałkownice do..
    mieszałka vmi..
    mieszałka xun..
    miesiarka masz..
    mikser tekno..
    Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt