Moje konto
login:
hasło:
Praca
Czy możemy konkurować z Unią............

Moi drodzy, tematy które poruszam nie będą przyjemne. Są brutalną prawda o nas, naszej higienie i przyzwyczajeniach. Niekiedy odnoszę wrażenie że boimy się nowości, i tu zapala się czerwone światełko. Dom na pokaz, naszpikowany najnowszymi na naszym rynku gadżetami marek ponadnarodowych koncernów, a w niektórych miejscach grzyb w narożnikach ścian i sufitów, w obramowaniu okien. Widać niejednokrotnie że ten element nie przeszkadza, ponieważ właściciel, rodzina przyzwyczaiła się do niego. Edukacje, informacje na temat zagrożenia życia i zdrowia, mamy w bardzo głębokim poszanowaniu. Kłopoty zdrowotne nigdy nie kojarzymy z grzybem i pleśniami bo był, i jest naszym nieodłącznym elementem naszego życia i pracy. Korzystamy z telefonów komórkowych, zasiadamy za kierownicą nierzadko bardzo kosztownego samochodu. Wakacje spędzamy również w bardzo ciekawych miejscach gdzie z tą nowoczesnością mamy do czynienia.
Gdy jednak osoba postronna mająca wgląd w nasze życie wejdzie do naszej piekarni zastanawia się jak to możliwe.
Od progu widzimy pracowników w szarych poplamionych ubraniach, ( kiedyś na pewno były białe). Bardzo, ale to bardzo rzadko można zobaczyć pracownika lub pracownicę w czepku lub z siatką na głowie. Wystarczy postać tylko o koło godzinki, żeby zauważyć jak profanowany jest ten nasz chleb powszechny. Odchodzi ochota na rzekomo świeży i pachnący chlebuś lub bułeczkę.
Gdy podejdziemy bliżej możemy zobaczyć stan higieniczny rąk osób dzielących ciasto, lub wyrabiających ciasto. Pominę opisy żeby nie obrzydzać do końca. Prawie w 95% piekarń widzimy spoconego pracownika, który bierze worek z mąką i bez przesiewania i zbędnych ceregieli wsypuje do dzieży, wytrzepuje worek z resztek mąki, poczym tym samym workiem zgarnia z swojej koszuli lub przedramion i rąk. Co bardzo charakterystyczne ten pracownik po takim zakresie prac nigdy nie myje rąk, a mimo to wkłada je do dzieży i sprawdza stan mieszanego ciasta. Byłem świadkiem gdzie pracownik czyścił dłonie ciastem, po uprzednim czyszczeniu blach, dłońmi zebrał odpadki z posadzki, wrzucił do pudła z suchym chlebem, otrzepał dłonie o spodnie. Samo składowanie mąki to osobny temat, który na pewno poruszę w następnych artykułach. Dotyczyć będzie wilgotności mąki. Dziś jednak chcę przypomnieć i unaocznić jak ta mąka jest magazynowana w przeważającej większości piekarń. Zazwyczaj jest to paleta, lub palety wciśnięte w kąt na których zmagazynowane są worki z mąką. Miejsce to zazwyczaj jest tak porażone grzybem i pleśniami że najmniej rozgarnięty inspektor sanepidu powinien zamknąć zakład. Problem w tym że u nas niema mało rozgarniętych inspektorów, a ci rozgarnięci doceniają i umieją korzystać z wynalazku Fenicjan.
Przystępując do ekspresowego podsumowania możemy powiedzieć że ponad 70% zakładów musi ulec likwidacji. Tą lukę mają wypełnić producenci z Unii. Przewidywany wzrost koniunktury na rynku Unii po 1 stycznia 2004 roku, to właśnie powstanie zjednoczonej europy bis. Jeżeli ktoś myśli że z dniem 1 maja 2004 roku znikają granice między starą Unią a nową, jest marzycielem. Wolny handel i usługi idą tyko z Unii, do Unii bis. Żeby było weselej odprawy paszportowe pozostaną tak jak obecnie po miedzy Polską, Czechami, Słowacją, Litwą. W starej Unii już przystępuje się do modernizacji technologicznej i sprzętowej tamtejszych zakładów czego efektem jest coraz większa liczba ofert kierowana na rynek Unii bis dotycząca sprzedaży taniego sprzętu, celem modernizacji zakładów. Jest to bardzo świadome działanie. Jest to budowanie granicy technologicznej, która dla mnie dzisiaj nie jest zaskoczeniem. Na początku lat 91 - 95 pisałem i mówiłem do czego może dojść przy obcym prywatyzowaniu banków. Dzisiaj animatorzy życia politycznego i gospodarczego nie lubią rozmawiać na ten temat. Mamy za to liczne przykłady sterowania naszą gospodarką, i tego co po niej pozostało. Nikt dzisiaj przy zdrowych zmysłach nie będzie używał siły militarnej tylko po to, by zdobyć rynki zbytu. Najsprawniejszym dzisiaj orężem jest informatyka, przepływ środków, technologie.
Przykład: Informatyka na jakim jest poziomie wiemy. Jak jest chęć do nauki? - wiemy. Wiemy że mamy również najlepszych hakerów, którzy potrafili otumanić system Windows.
Przepływ środków: zatory płatnicze to celowy efekt. Najlepszym tego przykładem jest lista dłużników, której nie jestem w stanie zrozumieć. ( może jestem, jest to najtańsza inwigilacja obywateli i zbiór informacji o nich samych bez ich zgody). Może się okazać w niedalekiej przyszłości że może to mieć bardzo nieciekawe wizje. Ten temat pozostawiam do samooceny czytających. Każdy kto wykonuje, lub współpracuje z budżetówką, wie że zmuszany jest do udzielania bezoprocentowanego kredytu na rzecz państwa. Spóźnienie z kolejna ratą powoduje pojawienie na liście dłużników. Taka firma, lub osoba dostaje wynagrodzenie za wykonana pracę lub usługę dopiero po 90 - 120 dniach. Przy takim rozliczaniu trzeba być Rocefelerem, lub szejkiem. Dlaczego są karani pracownicy najemni pracujący w państwowych zakładach którzy nie otrzymują wynagrodzenia nawet przez okres półroczny czego są liczne przykłady. - czy na tej liście znajdzie się Państwo Polskie ?????
Ostanie: technologia jest to najskuteczniejsza broń w walce o rynki. Koszt i jakość, to dzisiaj decydujący czynnik opanowania rynku. Zarządzający bankami wiedzą że do rozwoju potrzebne są pieniądze. Te środki w starej Unii są, o to dbają przedstawiciele Rad Nadzorczych. W naszych Radach Nadzorczych mamy tych samych Panów, nie należy się dziwić że jest niechęć wspomagania, czy promowania Polskich rozwiązań. Bilans dodatni musi być po tamtej stronie.
Tu zadajmy sobie sami pytanie - czy musi być po tamtej stronie ? Wielu odpowie że nie, ja należę do nich, tym bardziej że poznałem to od podszewki. Ja nie boje się konfrontacji technologicznej w mojej dziedzinie. Pokazałem że moje urządzenia, robione w przysłowiowym garażu, są znacznie nowocześniejsze i bezpieczniejsze od urządzeń renomowanych firm. Stałem się zagrożeniem. Skoro tak to należy ten czynnik wykorzystać.
Czy tą batalię o nasze zakłady możemy wygrać ?! - TAK ! Nawet jeżeli kilku padlinożerców pokusi się na wyeksploatowany sprzęt z terenu Unii.
Opracowane technologie w zakresie przechowalnictwa mąki, transportu są najnowocześniejsze można powiedzieć na świecie. Nie patentowane, bo dzisiaj nie stanowi to żadnej ochrony przed koncernami ponadnarodowymi lub korporacjami. Dzisiaj wychodzi się z tematem przy bardzo głośnym szumie medialnym i pozostawieniu pewnych rozwiązań z zakresu technologii. Dzisiaj korporacje ponadnarodowe, lub firmy o bardzo dużym potencjale mają swych lobbystów którzy hamują procesy technologiczne zagrażające istnieniu firmy. Takim przykładem może być firma specjalizująca się w opakowaniach dla ferm drobiu i nie tylko, która wymusza pewne przepisy prawne i normowe na swe opakowania. Śledzę z bardzo duża uwagą poczynania tej firmy na rynku polskim i już na dzień dzisiejszy mogę wskazać na lekceważenie przepisów sanitarno-higienicznych, nie tylko Polskich lecz również Prawa Unii.
W konkretnym przypadku jakim są piekarnie, cukiernie, ciastkarnie, zakłady makaronów, środowisko podzieli się na zwolenników postępu, i hamulcowych. Hamulcowymi mogą okazać się właściciele i udziałowcy młynów, którzy posiadają piekarnie lub inne zakłady produkujące lub przetwarzające mąki. Do tych ludzi nigdy nie będzie docierał fakt że mąki skażone sporyszem nie nadają się do produkcji chleba. Że mąka sprzedawana przez nich nie może posiadać większej wilgotności jak 10-11%, nie będzie rozwożona tak jak obecnie. Panowie młynarze musza zrozumieć, że zboża przed przemiałem muszą być myte a nie zwilżane w zbiorniku i z wszystkimi zanieczyszczeniami które przyklejają się do ziarna kierowane na przemiał. Zbyt duże są skażenia zewnętrzne jak i wewnętrzne by problem ten lekceważyć. To prawda że młynarz widząc nie jedną piekarnie dochodził do wniosku że nie warto się starać. To zobojętnienie jak ze strony młynarzy, tak i inspektorów sanepidów doprowadziło do tego że dzisiaj trzeba budować od podstaw nie tylko świadomość, lecz również kulturę techniczną.. Jest to być albo ( no właśnie), wielu naszych firm i miejsc pracy. Jest to również wpisane w nasz byt cywilizacyjny, nasze przetrwanie.
Jest to temat do bardzo głębokiego przemyślenia który kieruję do Zarządów Wojewódzkich i Regionalnych. Jest to dziedzina gospodarcza która nie może być zawłaszczona z zewnątrz. Musimy nauczyć się szanować, nasze produkty i naszą pracę. Tak robią wszyscy, że zawsze popierają swoje firmy, nawet w takich przypadkach że wiedza i umiejętności pozostawiają wiele do życzenia. Miałem okazję zaobserwować takie postępowania na terenie Drezna po powodzi.
Wiemy ile jest zakładów i wiemy ile możemy stworzyć miejsc pracy tylko w samej obsłudze technicznej tych zakładów. Młynarz i Piekarz powinni zająć się własnymi sprawami, obsługa techniczna powinna mieć baczenia nad stanem higienicznym i technicznym zakładów i to jest do pogodzenia. Czasy wielozawodowców odchodzą i przysłowie ... dziewięć fachów i dziesiąta bieda .... coś w sobie ma. Pozostańmy Mistrzami w tym, na czym się naprawdę znamy. Wzrost zamożności otoczenia to również zwiększone zakupy a tym samym i nasza zasobność.

W następnym materiale opiszę doświadczenia jakie przeprowadzono poddając zwykłą mąkę działaniu w polu mikrofalowym.

Jakie zagrożenia wynikają z rozwoju grzyba i pleśni.

Przedstawię ogólne warunki jak należy zmodernizować zakład i jak na stałe możemy zlikwidować ogniska grzyba.

Opis Polskiego zbiornika suszarni dla piekarni zewnętrzne i wewnętrzne.

Propozycje współpracy, dotyczące opieki techniczno technologicznej w zakresie monitorowania zakładu, przed rozwojem grzyba i pleśni, jak również innych skażeń mikrobiologicznych.

Propozycje współpracy w dowozie mąki wolnej od aktywnych zarodników pleśni, gluten 30 -32, liczba opadania nie mniej jak 360.Wilgotność 9 - 10 %. Wilgotność w zbiorniku suszarni mąka po 12/h, oscyluje na poziomie 6 -8%, przy temperaturze 20-22 stopnie, bez względu na porę roku.

Materiał opracował
MF Laskowski
Zapytania proszę kierować na adres e-mail: miksysosuszania@poczta.onet.pl
6 sierpnia 2003r.

------------------------
Informacje od Magres opiekuna technicznego portalu:
Artykuł publikujemy za zgodą autora, p. Marka Laskowskiego z Jastrzębia Zdroju. Jest to wersja orginalna bez zmian redakcyjnych
Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
dozownik ..
zmywarka..
miesiarka masz..
wałkownice do..
mieszałka vmi..
mieszałka xun..
miesiarka masz..
mikser tekno..
miesiarka..
miesiarka..
miesiarka..
dzielarka..
miesiarka..
diosna spv 160..
konig mini rex..
konig mini rex..
miesiarka..
miesiarka masz..
dzielarka..
miesiarka masz..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt