Moje konto
login:
hasło:
Praca

ŻYWNOŚĆ "LIGHT" CORAZ BARDZIEJ POPULARNA


artykuł pochodzi z Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, nr 8/2004

Zdaniem specjalistów żywność typu "light" (albo "lite") będzie zyskiwała w Polsce coraz więcej zwolenników. Coraz więcej ludzi interesuje się swoją dietą, chce mieć smukłą sylwetkę, a ludzi otyłych z każdym rokiem przybywa. W Polsce ok. 65 proc. konsumentów kupuje produkty typu light, podczas gdy w USA 98 proc., przy czym 40 proc. spożywa wyroby cukiernicze z taką właśnie etykietą.

Na czerwcowym spotkaniu obchodzącej dziesięciolecie działalności Wszechnicy Żywieniowej SGGW prof. Krzysztof Krygier i dr Sa'eed Bawa mówili o żywności typu light. Ani prawo europejskie, ani polskie nie reguluje spraw nazewnictwa w tej dziedzinie, pozostawiając producentom żywności wiele swobody, z czego wielu z nich skwapliwie korzysta.

Light najczęściej oznacza, że produkt ma obniżoną zawartość co najmniej jednego składnika. Jeśli na etykiecie nie ma opisu, czego dotyczy ten angielski przymiotnik, można się domyślać, że produkt ma mniej kalorii. Jednak napis light na etykiecie nie oznacza, że produkt nim opatrzony może być spożywany bez ograniczeń. Prof. Krygier zwrócił też uwagę, że odsetek ludzi otyłych i wielkość notowanej u nich nadwagi rośnie wraz ze wzrostem liczby zarejestrowanych samochodów i użytkowanych odbiorników telewizyjnych.

Z żywności usuwa się najczęściej niekorzystne z punktu widzenia nauki o żywieniu: tłuszcz (którego nadmiar sprzyja otyłości i prawdopodobnie nowotworom), zwłaszcza bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe (choroby układu krążenia), cukier (otyłość, cukrzyca, próchnica), cholesterol (choroby układu krążenia), sól (nadciśnienie) oraz składniki powodujące alergie.

Bywa, że usunięcie niekorzystnego składnika daje podwójną korzyść, a mianowicie wtedy gdy w jego miejsce wprowadzany jest inny o prozdrowotnym działaniu. Np. gdy zamiast tłuszczu dodany jest błonnik i woda. Spełniająca rolę błonnika inulina sprzyja ponadto wchłanianiu wapnia.

Zamiast tłuszczu, w produkcji żywności można stosować substytuty, np. olestrę. Ten zsyntezowany w laboratorium związek powstał z cząsteczki sacharozy i 8 cząsteczek kwasów tłuszczowych. Smakuje jak tłuszcz, ale nie jest trawiony (i wchłaniany) w przewodzie pokarmowym, gdyż w organizmie nie ma enzymów, które mogłyby te procesy katalizować. Olestrę stosuje się w USA do pieczenia, gotowania i smażenia. Obowiązujące w Europie przepisy nie pozwalają na jej stosowanie. W myśl prawa polskiego jest to tzw. nowa żywność.

Zamiast tłuszczu można dodać "udające" tłuszcz białka, węglowodany, substancje barierowe, które ograniczają wchłanianie tłuszczu. Można też nie wprowadzać niczego w zamian.

Drugim najczęściej usuwanym z żywności składnikiem jest cukier zastępowany słodzikami. Poza znanymi od dawna: aspartamem, acesulfamem K, sacharyną i sukralozą, w USA pojawił się ostatnio nowy o nazwie neotam. Jest 7000 - 13000 razy słodszy od cukru buraczanego, nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi, zwiększa siłę słodzącą innych słodzików i nie zmniejsza jej w wyniku ogrzewania.

Wśród słodzików nowej generacji wymienia się m.in. izomalt, stosowany także jako środek spulchniający. Izomalt może być niedługo uznany za środek ogólnie bezpieczny (GRAS - generally recognized as safe), bowiem taki wniosek został już złożony do FDA (Food and Drug Administration). Laktitol i maltitol, z tego samego względu również powinny uzyskać taki status. Natomiast wymieniane w grupie słodzików nowej generacji: trehaloza (45 proc. słodkości sacharozy, stabilizator, pochłaniacz wilgoci), erytritol (60-80 proc. słodkości sacharozy, wzmacnia aromat, nadaje teksturę, stabilizator i pochłaniacz wilgoci) oraz D - tagatoza (75 - 92 proc. słodkości sacharozy, pochłaniacz wilgoci, potęguje słodkość innych słodzików i nadaje teksturę) nie zostały zbadane przez FDA. (ajc)
Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
miesiarka..
diosna spv 160..
konig mini rex..
konig mini rex..
miesiarka..
miesiarka masz..
dzielarka..
miesiarka masz..
polska..
polska..
polska..
polska..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kurs:..
pomiary..
haccp ghp/gmp..
zatrudnimy..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt