Moje konto
login:
hasło:
Praca
Forum dyskusyjne  


Serdecznie witamy na Forum,

Forum dyskusyjne przeznaczone jest dla tych z Państwa, którzy pragną poruszyć na łamach portalu interesujące ich zagadnienia, uzyskać poradę od innych Użytkowników, a także wyrazić swoją opinię na podejmowane na forum tematy.

Gorąco zachęcamy do aktywnego udziału w forum i życzymy owocnej wymiany poglądów!

Zespół PIEKARNIE.PL


tematy  dodaj nowy temat
Witam jestem tutaj nowy jak i w branży, będę miał kilka pytań na początek jak wykonujecie podmłodę na pszenno/żytni 70/30 ?? 1/2 wody 1/2 mąki pszennej 1/2 drożdży ?? 30% mąki żytniej dodajecie tylko w kwasie czy np. mniej kwasu i dosypujecie ileś % żytniej z wora?? Na jakiej mące wychodzi wam lepszy kwas do tego chleba i ile dajecie wody, ja obecnie robię kwas z żyta 2000 i proporcja 1:1 z wodą dzięki za każde rady
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2018-08-18 12:52:31autor:
Ceny mąki szokująco wzrastają jak to oceniacie?tak nie było chyba nigdy aby problem był z mąką wszystko jedzie na eksport pszenica wyjeżdża na zachód musi ktos to powstrzymac bo będzie dramat a z drugiej strony ludzie muszą się przyzwyczaic że na weekend kupują wędliny wydają stówkę lekko bez problemu a chleb był do tej pory dodatkiem a to chleb jest najważniejszy i jego wyprodukowanie kosztuje pracy mnóstwo.
komentarzy: 5
ostatni komentarz: 2018-08-18 11:45:32autor: andrzej70
Bułki obsypane mixem ziaren. Sezam, siemię dwa gatunki i słonecznik. CO poprawić żeby ziarna nie obsypywały się po odpieczeniu, przekładaniu, przesypywaniu. Teraz uformowane paluchy zwilżone samą wodą i obtoczone całe ziarnami. Dużo ziarna spada. Może należało by zwilżyć czymś innym ?
komentarzy: 2
ostatni komentarz: 2018-08-18 08:36:31autor: Aslan
Witam potrzebuję krajalnicę Selectra lub Hoba kotły do mieszałki Kemper i Diosna proszę o info pozdrawiam
komentarzy: 2
ostatni komentarz: 2018-08-16 08:20:53autor: andrzej70
Panie/Panowie potrzebny przepis na bułki na burgery, ktoś coś, da rade pomóc. Będę wdzięczny. Pozdrawiam
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2018-08-14 22:10:46autor: pawel123
Koledzy potrzebny majster do maszyny automat do kręcenia bułek. Nie mam pojęcia co to za nazwa tego sprzętu ale podobne to WP. Mogę wysłać zdjęcie na maila i pokrótko opiszę co się dzieje. Skręci bułki podniesie się i od razu opada żeby zatrzymać po skręceniu muszę odłączać prad, nie równo presuje itd.
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2018-08-14 08:40:21autor: pawel123
Koledzy i koleżanki! Pomocy. Ostatnimi czasy chleby wychodzą nam strasznie twarde, klienci narzekają. Wzmoniliśmy kwas, mąka musi być dobra bo wszyscy jej używają i mają mięciutkie chleby. Co robić?
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2018-08-13 20:07:23autor:
lubuskie żyto 720 1,14 dzieje się
komentarzy: 2
ostatni komentarz: 2018-08-10 11:50:59autor: PIEKARZFMI
PRACA NA PIEKARNI , SAME NOCKI , 6 DNI W TYGODNIU , WSZYSTKIE NIEDZIELE , MOŻE PRZYSZŁA PORA NA ZMIANY PIEKARZ TEŻ CZŁOWIEK JAK TO WYGLĄDA U INNYCH ….WOLNE NIEDZIELE PRACA W DZIEŃ ? CHĘTNIE WYSŁUCHAM PROPOZYCJI BO JESZCZE CHWILA I NIKT NIE BĘDZIE CHCIAŁ PRACOWAĆ W TYM ZAWODZIE !!!
komentarzy: 12
ostatni komentarz: 2018-08-09 14:51:55autor: goran
witam , mam problem z bulkami . sadze na tasmie . zrobi ciasto skulane podrykowane i na dwor do owiania , bulka sciaga kurczy sie i nie strzela jak dawniej . a jak zostawie i bezowiania sadze bez wynoszenia to wyglada jakkos w miare . od tygodnia sie tak dzieje 2 dostawy maki i wciaz to samo . pomoze ktos w temacie bulek
komentarzy: 12
ostatni komentarz: 2018-08-08 07:42:15autor: michal7730
Biedronka - oferta bułki pradawnej 70g za 1,49zł .Czy chcesz mieć taki produkt na swojej półce? Mąka posiada Certyfikat IŻŻ i jako jedyna nie zawiera genomu glutenu D. Przeszła badania kliniczne. Zawiera dużo selenu. Jest to produkt o który pyta dużo ludzi w piekarniach (zostawiają nr.tel. że jak będzie to dzwonić). Mąka ta przyjmuje do 102% wody (chleb foremkowy) bochenek 80%. Smak chleba nie do podrobienia. Pizza na tym cieście ...nawet nie wiem co napisać. Można o niej przeczytać wpisując mąka pradawna 2ab w przeglądarkę. Na końcu dodam że koszt kg ciasta na chleb bochenkowy to 3,10 surowcowy netto.
komentarzy: 14
ostatni komentarz: 2018-08-07 19:25:14autor: Krzysztof C.
KOLEDZY CO SIĘ DZIEJE Z MĄKAMI ? CENY DRUGI RAZ JUŻ DO GÓRY! U MNIE 750 1,05 500 1,11 720 1,05 JAKIE CENY U WAS ? I DLACZEGO TAK MOCNO DROŻEJE?!
komentarzy: 3
ostatni komentarz: 2018-08-07 17:31:15autor:
Dozownik masy serowej na linii z 4 wylewakami potrzebny. Albo cała linia do drożdżówki do 9m Przykład https://www.youtube.com/watch?v=TNVOY1gFPZ4 tel 602788186
komentarzy: 12
ostatni komentarz: 2018-08-06 21:09:30autor: Aslan
Witam,proszę o pomoc kolegów i koleżanki.Potrzebuje przepis na chleb razowy. Czy byłby ktos tak miły i podratował dobrym,sprawdzonym przepisem?
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2018-08-03 15:59:03autor: joannasp5rmi
witam mam problem tego typu chleb baltonowski po wyjęciu z pieca jest ładny wypieczony, z każdą następną minutą robi się gąbka aby w końcu zrobić się miękki jak szmata i się marszczy. Klienci strasznie narzekają i nie chcą kupować.
komentarzy: 4
ostatni komentarz: 2018-07-29 07:12:28autor: brunerkgb
Witam, jak się pracuje na piecu rurowym (nie szamotowym) w porównaniu z cyklotermikiem? RRK wyburzyliśmy 22 lat temu ze względu na koszty eksploatacyjne. Dzisiaj to może być albo niekoniecznie tańsze rozwiązanie. A charakter wypieku?
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2018-07-27 14:47:17autor: tomaszb
Witam otrzymałem takiego e-maila czy moze ktos cos wie na ten temat: Szanowni Państwo informujemy, iż został nałożony na firmy obowiązek rejestracji w Bazie Danych o Odpadach (BDO). Baza została stworzona do celów gromadzenia informacji o podmiotach wprowadzających na rynek m.in. produkty w opakowaniach, wytwarzających odpady. Termin składania wniosków do Urzędu Marszałkowskiego upływa 24.07.2018 r. Uregulowanie ustawowego wpisu do rejestru jest niezmiernie ważne, gdyż prowadzenie działalności gospodarczej bez wymaganego wpisu do rejestru BDO wiąże się z zakazem dystrybucji produktów w opakowaniach oraz zgodnie z Ustawą z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach. Pragniemy zauważyć, iż utworzenie bazy będzie wiązało się w przyszłości z obowiązkiem sporządzania sprawozdań.
komentarzy: 2
ostatni komentarz: 2018-07-25 22:42:44autor: grzegorz11
PRACA
komentarzy: 4
ostatni komentarz: 2018-07-23 19:03:19autor: mario2
Jaki piec wsadowy polecacie?
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2018-07-19 08:50:22autor:
  dodaj nowy temat

Jeśli wybrany temat nie cieszy się zainteresowaniem gości portalu (od ostatniego komentarza upłynie więcej niż 30 dni), wątek znika z listy tematów.
Forum dyskusyjne jest platformą wymiany informacji pomiędzy Użytkownikami PIEKARNIE.PL. Wszelkie uwagi i pytania do redakcji portalu prosimy zgłaszać tutaj. Wpisy niezgodne z przeznaczeniem Forum (np. ogłoszenia handlowe, komentarze obraźliwe, wątki osobiste i niezwiązane z tematyką piekarsko-cukierniczą) będą usuwane z listy tematów. Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczanych na forum.


Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
pomiary..
rodo..
remont piecow..
plotna do..
radomat -..
poszukuję..
serwis..
oferta..
palniki ..
rekuperatory..
usługi -..
palniki..
części..
czechu..
serwis..
serwis..
serwis..
serwis..
serwis..
gaz - kontrola..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt