Moje konto
login:
hasło:
Praca
Aktualny temat  

witam, mam pytanie na wiosnę chcę zmodernizować swoją piekarnie, tj wstawić piec. Do tej pory mam węglowy i szukam zmian. jaki piec będzie lepszy, może oszczędniejszy ?elektryczny czy na gaz ? Piekarnia nie jest duża zatrudniamy 6 piekarzy. i tak pytam co jest lepsze :) plusy i minusy . Pozdrawiam całe grono
autor:
< - powrót do listy tematów

komentarze  dodaj komentarz

2018-12-13 07:17:26
 Racja bongarda jest rurka ale nie ceramika kornflei wspomniałem tylko .. bongarda mówię z racji tego że jest o 60% tańszy niż hein a matador źle się wyraziłem turbina jest z tyłu pieca palnik z przodu ale nawiew powietrza ciepłego do pieczenia jest od porządu pieca i on piecza od przodu do tyłu a nie jak i na miwe czy kornflei od tyłu do przodu. Palnik może mają taką samą moc ale mówię tu o awaryjnosci ja np kupując nowy piec z elco przez 2 lata co pół roku łożyska w nim wymieniałem ostatnio wkoncu mam spokój i działa dobrze nie zaciera się ..
autor: Harakirii
2018-12-13 06:10:16
 Panie Harakiri poda pan model tego matadora ja sie nie spotkałem jeszcze z matadorem z turbiną z przodu przeważnie winklery tak maja i to dwie. A palnik jest na środku z przodu?
autor: Leszek26
2018-12-13 05:16:32
 Panie Harakiri Bongard to piec rurowy ale to nie ceramicznorurowy Kornfeil miał ceramiki? bo z tego co sie orentuje to tylko termoolejaki robi. Jedynie Hein można tak nazwać bo ma palenisko ceramimczne. A co do palników to najważniejsze jest moc , kąt dyszy i długośc płomienia w zależności od potrzeb pieca , czy to elco czy wishaupt to nie ma znaczenia powinny tak samo nagrzewać.
autor: Leszek26
2018-12-12 23:32:25
 Z tanich rurowych masz bongarda oglądałem te piece różnica sie od pieców heina bo sa tansze i to widac ... ale konurecja ma taki jeden 3m dlugi i piekarze co robili tam mowia ze dobrzd sie piecze ale przepiekaja Sorki t9.. może od nowa w hercie mieli promocje teraz że do jakiś wielkości pieców garownie dokładali .. ja kupiłem akurad z Niemiec używany 2012 z oryginalnymi płytami z dodatkiem lawy hoho ale wełna nowa itd co do pieca jest spoko palnik elco akurad mam wszystkie z tej firmy .. chociaż słyszałem że wishup jest lepszy szybko piec się nagrzewa dobrze trzyma w porównaniu do kornfeila np. to z przodu pieca mniej czuć ciepło niż u Czechów jest głośny nie wiem czemu ale jako jedyny ma nawiew z palnika od przodu nie od tyłu pieca... Piecze równo co prawda mam wersję manuał nie jakaś z tabletem .. okazyjnie może kupić .. szczerze powiem jeśli chcesz matadora 10 lub 12 lekko używana wiem gdzie jest na sprzedaż w Niemczech ale musisz sobie sam ogarnąć transport itd + jest taki że roczniki 2014 ok no i sterowanie na tablecie wiem która firmy sprzedaje po testowe .. sam bym kupił ale za mały jak dla mnie za 12m 2014r że sterowniem komputerowym za 100 pójdzie. Co do oszczędzania to ciężko mi powiedzieć bo miałem w tym miejscu 25letni stary blaszak 12m rachunki mi się nie zmniejszyły musiałem wręcz sobie przepustowosc gazu powiększyć i teraz jestem na granicy ... Obrotkowa z heina bierze mi 7m gazu ten ok 10m a 15letni kornfeila 19m ale ciężko tak liczyć według mnie .. bo to są tylko srednie na rozruchu biorą pełna moc później palnik to się włącza 2 razy ..
autor: Harakirii
2018-12-12 14:38:53
 Panie Harakiri ile panu pali ta 19 na godzine pracy?
autor: Leszek26
2018-12-12 14:18:22
 Teraz mają promocje w getcie na matadora dają garowniczej gratis ja ostatnio rok temu kupiłem matadora 19 jędrne zadowolony
autor: Harakirii
2018-12-12 12:52:31
 No właśnie reakcji klienta się boję.Więc za wszelką cenę nie szukam oszczędności.
autor: tim2012
2018-12-12 11:54:49
 Oczywiście pieczywo będzie się różniło od tego z ceramika jak zareaguje klient nie wiadomo. Przy zakupie pomyśl również o komplecie aparatów wsadowych na cały piec wtedy skracasz czas załadaunku pieca bo nie przerzucasz z koszyczków na taśmy tylko prosto z garowni strychujesz i do pieca. Przy 8m matadorze aparaty sa tak małe że jedna sprytna osoba wystarczy do załadunku pieca.
autor: Leszek26
2018-12-12 11:33:42
 Jeśli szukasz najekonomiczniej, postaw cykloteermicznego matadora 6-8m ma jedną turbinę zasilisz nim garownie, może chodzić na pellecie ale przy stawianiu trzeba pomyślec o wyczystkach przy turbinie , szukaj takiego który ma bojler wbudowany do grzania wody użytkowej. Szybko się nagrzewa niektóre mają funkcje że grzeją się do połowy jak nie potrzebujesz całego pieca.
autor: Leszek26
2018-12-12 10:33:14
 Nie załamujcie mnie ja mam małą produkcję.U mnie wypiek trwał by max 4 godziny dziennie.Czyli co gra nie warta świeczki?
autor: tim2012
2018-12-12 09:27:38
 Zastanawiam się nad kosztem eksploatacji. A koszt prądu dla turbiny, bo w rurowych to odpada. Skoro tak to czy rurowy nadal pozostaje ekonomiczniejszy od cyklotermika czy może tylko w przypadku kiedy pracuje nonstop.
autor: tomaszb
2018-12-12 08:42:11
 Tańszy ? Oo nie wiem kolego gdzie szukałeś ale rurka jest dużo droższa od cyklotermika i dużych różnic cenowych nie ma pomiędzy 10m a 18m są to różnice w 10tys ...
autor: Harakirii
2018-12-12 07:52:25
 A czy rurowy ma sens przy 10m2? Ekonomicznie oczywiście. Cenowo taki piec jest znacząco tańszy niż cyklotermik.
autor: tomaszb
2018-12-10 14:02:30
 Co do opalania drewnem to sie nie wypowiem u mnie chodzi na pellecie jest ok ,a na awarie wkładam olejowy. Zasilanie garowni mam z cyklotermika obok.
autor: Leszek26
2018-12-10 13:41:44
 Piec ceramiczno rurowy jak podają jest o 30% oszczędniejszy od innych oczywiście , ale nikt nie mówi że jest to liczone w systemie trzy zmianowym jak piec jest wykorzystywany 24h i oczywiście o na piecu o najwyższym metrażu . Wtedy nie trzeba go rozgrzewać a to pochłania paliwo. Chwyt marketingowy. Wełna na pewno też ma znaczenie .
autor: Leszek26
2018-12-10 12:40:19
 Miał być wymiennik ciepła, ale koleś spaprał sprawę i robiąc zabudowę z płyt warstwowych (ponieważ piec został postawiony poza obrębem budynku) zrobił za nisko dach i nie ma miejsca na wymiennik. A do pieca, powiedział że im cieplejsze woda, tym lepiej.
autor: iziolek
2018-12-09 18:23:54
 Czy nie lepiej zrobić palenisko na paliwo stałe.Ponoć opalanie drewnem wychodzi taniej.
autor: tim2012
2018-12-08 15:22:51
 Elektryczny bojler do podgrzewania wody? a nie lepiej załozyc wymiennik ciepła na kominie i tak podgrzewac wode? a do parowania piec potrzebuje ciepłej wody?
autor: waw13
2018-12-08 14:36:49
 Ja w tym roku wymieniłem starego ceramika na używany ceramiczno-rurowy MONDIAL FORNI 12 m2. Jakość pieczywa porównywalna do tego ze starego pieca. Jedynie jestem niezadowolony z tego, że osoba sprzedająca twierdziła, że na nowym piecu co miesiąc zaoszczędzimy ok. 30% gazu. Niestety nowy piec pali tyle samo co stary, a za prąd płacimy 100% więcej, bo doszedł bojler elektryczny podgrzewajacy wodę do świlowania i do kąpieli. Więc może wsadzili zwykła wełnę pod spód? Co do awaryjności, to serwis wzywam już 4 raz. Najpierw odczepil się luft i nie dało się go otworzyć, a potem zaczęły się problemy z palnikiem, które ciągną się od 2 miesięcy.
autor: iziolek
2018-12-03 13:47:18
 Dzięki za obszerną odpowiedz,bo w temacie pieców ceramiczno-rurowych nie za wiele można się z forum dowiedzieć.
autor: tim2012
2018-12-02 10:44:29
 Jeszcze dodam że z takiego ceramika jest też mozliwość zamontowania dodatkowego zaparowania zasilającego garownie warto tym pomyśleć przed budową.
autor: Leszek26
2018-12-02 09:38:35
 Wśród ceramików najbardziej dopracowanym i przemyslanym piecem będzie Hein, ale co za tym idzie najdroższy , takie jest moje zdanie. Ja mam włocha Agif forni 12metrowy ale dlatego że trafił sie prawie nowy za dobre pieniądze. Wszystkie włochy działaja na tej samej zasadzie róznią sie grubościa rurki i sposobem zaparowania. Im grubsza rurka tym wolniejsza zmiana temperatury na piecu akurat w moim jest tej samej grubości lub zblizona do grubości rurki co w rrk a z drugiej strony najbardziej żywotna. Zaparowanie może być w kanałach spalinowych na dole u mnie jest inaczej bo są w komorze wypiekowej nie mam porównania czy to lepsze rozwiazanie. napewno jest najprostsze i działa. Ważne przy budowie takiego pieca żeby stawiała go ekipa uczciwa mi chcieli wsadzić wełne budowlana pod palenisko i chciałem opinie od Agiv Forni z włoch że taka może być. okazało sie że nie może ,do tej pory miałbym pewnie niechcący ogrzewanie podlogowe na piekarni i nie wiadomo jakie straty w opale. Z pieca jestem zadowolony ale z firmy która go mi sprzedała to nie polecam.Na szczęscie piec jest tak prosty że nie ma co sie zepsuć i nie potrzebuje żadnych serwisów co trzeba im najpierw podania pisać i czekać tygodniami żeby żarówke zmienieli czy cokolwiek.
autor: Leszek26
2018-12-02 09:21:14
 Widzę że znasz temat.Napisz proszę z jakiej firmy ceramiczno-rurowego polecasz.
autor: tim2012
2018-11-21 19:04:11
 Jeśli pracujesz na węglowym ceramiku to najbliższy temat to będzie ceramicznorurowy przeważnie są to włoskie piece ale jest też belgijsi czy holenderski Hein. Nie przechodź od razu na inny piec zawsze będzie to mniejsza lub większa zmiana produktu , klient może tego nie chcieć. W moim przypadku pieczemy na cyklotermiku, rurce i obrotówce każdy piec ma swoje zalety. Obrotówka szybko sie nagrzewa duża elastyczność przeważnie do bułek , cyklotermik to szybkie pieczenie można raz za razem wsadzac i nie brakuje pary przeważnie zwykły chleb i blaszka, rurka to juz wolniejsza paruje aż szyby trzaskaja ale musi być naciągnięty, skórka z kostką i równy wypiek dla mnie osobiście pieczywo i charakter pracy najbardziej zbliżony do ceramika technicznie jest to czołg nie do zatrzymania.I teraz rekonesans obrotówkę zmieniłbym tylko na lepszą nowszą obrotówkę cyklotermiką na lepszego nowszego cyklotermika a ceramicznorurowego...
autor: Leszek26
  dodaj komentarz


Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
dzieże do..
dzieże do ..
dzieże do..
miesiarka mac..
wałkownica..
miesiarka masz..
miesiarki masz..
dozownik ..
zmywarka..
miesiarka masz..
wałkownice do..
mieszałka vmi..
mieszałka xun..
miesiarka masz..
mikser tekno..
miesiarka..
miesiarka..
miesiarka..
dzielarka..
miesiarka..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt