Moje konto
login:
hasło:
Praca
Aktualny temat  

Jak uzyskać równomiern± porowato¶ć miękiszu w zwykłym chlebie pojawiaj± mi się czasem centymetrowe dziury w ¶rodku . Może za dużo drożdży za ciepło w garowni może czasy mieszania ciasta , kwas za ciepło prowadzony czy może kwestia m±ki?
autor: Leszek26
< - powrót do listy tematów

komentarze  dodaj komentarz

2019-01-22 16:59:00
 to garowanie w komorze dało mi do my¶lenia.Zazwyczaj kęsy ciasta które garuj± POWYŻEJ GODZINY miękisz ma dziury.I żelazna zasada .ciasto luĽniejsze -niższa wilgotno¶ć ,sztywniejsze ciasto - wyższa wilgotno¶ć.
autor: W&W
2019-01-22 15:02:25
 OK zgoda, widzisz trudno szukać przyczyn jak się wie za mało o całym procesie produkcyjnym.Problemy mog± wynikać z prowadzenia kwasów,z odrabiania kęsów ciasta,w/w garownia,sorry to wszystko za mało, możemy jedynie gdybać.
autor: bakersands
2019-01-22 14:36:24
 bakersander.Też dobra my¶l,ale zauważ że temperaturę ciasta ma t± sam± lato czy zima.T± sam± komorę o tych samych parametrach .
autor: W&W
2019-01-21 19:09:28
 A może problem jest inny ,ja stawiał bym na zbyt ciepł± komorę rozrostow±, jest zima.
autor: bakersands
2019-01-21 18:41:56
 zwróć uwagę na ostatni± fazę 3-4 godz.waga tz.półkwasu-gruntu niech będzie = równa wadze m±ki,lub przewaga m±ki. Czyli 1/2 gruntu i 1/2 m±ki żytniej .Np.50 kg gruntu i 50 kg m±ki żytniej .wymieszaj na wolnych obrotach od 3 do 4 godzin przed użyciem do ciasta.
autor: W&W
2019-01-18 06:21:44
 Ciastowy na koniec przerabia kwas na luĽno i 6 godz stoi ,potem o godz 8 rano przerabiam trochę sztywniej i o 12 ostatni raz przerabiam i stoi 4 godziny.
autor: Leszek26
2019-01-17 20:03:57
 a jak prowadzisz kwasy? 3 fzowo,2 fazowo czy kwasopodmody ?To jest problem i udział w cie¶cie .
autor: W&W
2019-01-14 04:20:30
 Zacznij mierzyc, wazyc i zapisywac.
autor: mike
2019-01-11 06:28:55
 Centymetrowe to jeszcze nie koniec ¶wiata.Nie wymieniłe¶ jeszcze zbyt zimnego ciasta.
autor: tim2012
2019-01-07 23:26:35
 Dodaj do tego jeszcze że każda ręka inaczej chleb odrabia i masz komplet odpowiedzi. Po prostu taki jest urok prawdziwego chleba, nie z prochu, nie z kombajnu, tylko z rzemie¶lniczej ręki.
autor: mały piekarz
  dodaj komentarz


Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
piekarz praca..
piekarz praca..
piekarz szukam..
piekarz szukam..
piekarz ..
piekarz ..
piekarz szukam..
haccp ghp/gmp..
piec wsadowy..
miwe roll-in..
płyn myj±cy..
płyn do mycia..
mycie..
piekarz..
kupię maszyny ..
kupię maszyny ..
kupię maszyny ..
miesiarka ibis..
miesiarka ibis..
krajalnica..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt