Moje konto
login:
hasło:
Praca
Aktualny temat  

Zadzwoniła do mnie pani z sanepidu i pytała czy badam pieczywo na zawartość akryloamidu bo od kwietnia 2018 jest taki obowiązek.Sprawdziłam w necie -faktycznie jest coś takiego.Robicie takie badanie?gdzie to zrobić? ile to kosztuje?
autor: piekarz71
< - powrót do listy tematów

komentarze  dodaj komentarz

2019-03-13 12:56:18
 Poczytałam w necie i wychodzi z tego ,że akryloamid powstaje podczas poddawania wysokiej temperaturze produktów zawierających dużo węglowodanów.Oddałam do badania, 360zł od próbki, hamilton miał drożej. Napisze co mi wyszło. Słyszałam opowieści,że jakaś piekarnia we Wrocławiu robiła badania i wyszły jej wyniki źle i teraz muszą mniej dopiekać i sypią coś do chleba. Znalazłam już reklamę firmy ,która oferuje dodatki by któcej piec , czyli szybciej kolorować by zapobiegać powstawaniu akryloamidu.ONI NAS WYKOŃCZĄ!CO JESZCZE MAMY BADAĆ!
autor: piekarz71
2019-03-13 11:30:47
 To, że w surowcach nie ma akryloamidu jeszcze o niczym nie świadczy. Pieczywo nie jest szczególnie narażone na obecnośc tego związku chemicznego, niemniej ryzyko jego wystapienia w wyrobie gotowym istnieje. Należy zrobic badania. Nie są one tanie, około 500-600 zł netto za produkt. Możesz zwrócic się do laboratorium JS Hamilton z główną siedzibą w Gdyni.
autor:
2019-03-12 20:24:49
 przede wszystkim zacznij od dostawców surowców i niech dadzą Tobie deklaracje ze ich produkty nie zawierają akryloamidu
autor: techmasz2
  dodaj komentarz


Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
piekarz..
zatrudnie..
bhp - obsługa..
kupię maszyny..
krajalnice do..
krajalnice do..
miesiarki..
miesiarki..
cukiernik..
krajalnice do..
mieszałka ibis..
mieszałka..
praca w uni to..
aparaty..
szerokie drzwi..
remont..
żurownik..
remont piecow..
plotna do..
taśmy do..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt