Moje konto
login:
hasło:
Praca
Aktualny temat  

Panowie fachowe pytanko proszę o konsultację.Chleb ładnie wygl±da po wyci±gnięciu z pieca a zaraz po tym robi się matowy i miękkie spody i góra.Kwasy mieszam już 580 z 720 m±ki, dwie 750 razem mieszane.Robię chleb 500 g z samej 500 na kwasie i też jest podobny problem.Kwasy były wyprowadzane.Wygl±da mi to na lipn± żytni± m±kę. W ¶rodku miękisz bardzo dobry,ale to nie jest to.Kolega mój ma ten sam problem.Proszę o wypowiedzi.Wczesnie j długi czas tego problemu nie miałem wychodził piękny chleb wysoki i spękany w kostkę.
autor: andrzej70
< - powrót do listy tematów

komentarze  dodaj komentarz

2020-07-01 17:22:22
 Super w razie problemów...prosze pisac lub dzwonic
autor: subsebo
2020-07-01 14:52:13
 tak przez przypadek akurat z koleg± zaczęli Ľle prowadzić kwasy, zimniej dolewać i jeszcze zmienili sobie tem. wypieku,a jak zaczęło się Ľle dziać to nie potrafili już wrócić do poprzednich ustawień.
autor: loizik
2020-07-01 12:56:34
 Na to ma wplyw kilka rzeczy...od chłodnej dolewki do ciasta ( ciasto musi miec 28 stopni) proces technologiczny kwasow, a także wypiek w wysokiej tem.w piecu...prosze wysłać na mój adres przebieg technologiczny kwasow i ciasta to co¶ doradze i zobacze co jest przyczyn±...pozdrawiam
autor: subsebo
2020-06-29 17:06:12
 winna pogoda nie m±ka ( duża wilgotno¶ć powietrza)
autor: loizik
2020-06-29 11:46:53
 Ja mam m±kę z PZZ Kraków. U nas studzimy tam gdzie ciastownia, ogólnie to gdzie się da. Piekarnia w starej kamienicy więc pomieszczenia nie s± duże. Studzimy przy pomocy wiatraków.
autor: franiu
2020-06-29 11:36:15
 Może to być też kwestia warunków w jakich się studzi pieczywo.
autor: Leszek26
2020-06-28 20:21:32
 sk±d m±ka, z jakiego młyna. My¶lę że mamy podobny problem.
autor: amelka25
2020-06-28 12:35:52
 Witam. U mnie też po wypieku chleb jest ładny ma kostkę, ale po 3,4 godzinach traci kostkę i robi się gumowaty. Kwas mieszam zawsze na wolnych obrotach, woda zimna. Szybko zbierze i wyłanczam, zwykle jest to 4 do 5 min. Być może żyto kiepskie, ale słyszałem, że może być większa wilgoć w piekarni. Od innych słyszałem też, że jak chleb jest guma to co¶ z ciastem jest nie halo. Z bułkami jest podobnie. Smakowo jest dobrze, miękisz ładny. Może piec jest za mocny ??. pozdrawiam wszystkich piekarzy.
autor: franiu
  dodaj komentarz


Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
krajalnice do..
mieszałka ibis..
mieszałka..
kociołki do..
ta¶my..
wagodzielarka..
dzieża do..
miesiarki masz..
dzieże do..
miesiarka masz..
miesiarka masz..
linia do..
krajalnica..
2 miesiarki..
2 miesiarki..
miesiarka..
koszyki do..
miotły i..
noże do ciasta..
płótna do..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt