Moje konto
login:
hasło:
Praca
Aktualny temat  

Witam. Potrzebuje fachowej pomocy. Mam dziury w bułkach w miejscu drykowania. Ogromne na pół bułki. Daje mało prochów bo 80g na 50kg ciasta i 1kg drożdży. Bulki po skulaniu stoją 20min na hali potem drykujemy i wjezdzamy na 20 min do garownika. Co może być przyczyną?
autor:
< - powrót do listy tematów

komentarze  dodaj komentarz

2020-07-28 14:47:43
 Miałem taki problem. Zwiększyłem temperaturę ciasta o ok 5 stopni i wszystko się naprawiło.
autor: lolek.wa
2020-07-16 09:58:30
 Kolego, ja bym spróbował z zimniejszym ciastem, jeśli to nie pomoże to zmniejszenie czasu w garowni. Nie znam proporcji danych składników, więc tylko gdybam. W zeszlym roku miałem problem tego typu i pomogło robienie zimniejszego ciasta (oczywiście tylko latem)
autor: Maniutekk
2020-07-09 09:24:55
 Witam,moim zdaniem jest teraz bardzo ciepło zwłaszcza w piekarni i powierzchniowo bułka dostaje za dużo i za szybko ciepła z otoczenia następuje szybka fermentacja przy skórce.Proszę spróbować zmniejszyć temp. i wilgotność w garowni powinno pomóc.Pozdrawiam
autor: piekarz.abc
2020-07-08 08:13:21
 U mnie dziury wychodzą zależnie od mąki,a metody technologiczne zawsze takie same.Ja jestem w zawodzie od lat 90 i nie słyszałem o innym nazewnictwie niż drykowanie.
autor: tim2012
2020-07-08 01:27:18
 nazewnictwo jak najbardziej normalne,zdrykuj na 3/4 gary mozesz wjechać do garowni lub nie ale do odbijania żeby były suche ,znakiem do dołu możesz wjechać do garowni i daj sporo gary wyjedz żeby dostały skóry znakiem na dół dobry jest wentylator który je owieje odwróć znakiem do góry i do garowni na max 5 minut i do pieca najprawdopodobniej za długo garujesz znakiem do gory i stąd dziury w miejscu odbijania no oczywiście zakładam że drykujecie do deski czyli mocno
autor: rutek1976
2020-07-07 21:14:27
 Tak myślę, że palcami to można w ......, lęgolec (lengolec) byłby lepszy.A dziury,cóż tak już musi być.Może inni będą mieć inne zdanie?Powodzenia.
autor: bakersands
2020-07-07 21:01:49
 Bułki po uformowaniu leżakują na sali głównej (nie w garowniku) 20min. Potem drykujemy czyli znakujemy bułkę palcami (robimy taki przedziałek). I wjeżdżamy wózkiem do garowni czyli w pomieszczeniu o wysokiej temp i wilgotnosci na 20min.
autor: Arek30
2020-07-07 20:51:33
 Pierwszy raz spotykam się z takim nazewnictwem,chociaż od lat 70-siątych jestem w zawodzie,możliwe że jesteś ze Śląska lub Kaszub. Wytłumacz po polsku.
autor: bakersands
  dodaj komentarz


Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
cukiernik..
płyn do mycia..
mycie pieców i..
!mycie i..
!!!mycie i..
kastle do..
fortuna 4..
mieszałka ,..
benier b 80 -..
wózki do..
blachy..
wózek..
piec..
koenig linia..
rondo..
formy tostowe..
skup maszyn do..
maseczki..
foremki do..
mini rex 4000 ..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt