Moje konto
login:
hasło:
Praca
Aktualny temat  

Witam piekarzy Ostatnio robiłem chleb razowy 30 lat temu,teraz dostałem m±kę zytni± razow± i zrobiłem chleb w smaku wyszedł dobry ale po pokrojeniu miękisz się kulkował ( nie wiem czy dobrze to opisałem ) i kromki nie chciały się odklejać od siebie . Jak macie dobry przepis na chleb lub radę. Piekarz z kanady
autor:
< - powrót do listy tematów

komentarze  dodaj komentarz

2020-09-17 05:36:00
 Dzięki za odpisanie W&W W&W chciałbym się z tob± skontaktować
autor: robert52
2020-09-14 15:20:06
 dla naważki 600 kg : 250*C zaparowanie 3,5/4 l po 3 min lufl po 15 min pieczenia spadek 240 *C zamykamy luft czas pieczenia 20 min spadek na 230 ok 10 min ,ostatnie pieczenie 5 min na otwartym lufcie . wypiek .ł±cznie pieczemy ok 50 min .Mówimy o chlebie razowym baza m±ka żytnia 720 i razowa 2000.
autor: W&W
2020-09-14 13:46:19
 bakersands.Co tak się uparłe¶ na 5 fazowo.Wszyscy wiemy ,że znasz te fazy :) wystarczy 3 fazowo i jest dobry . Jeżeli chodzi o wypiek ,każdy piec trzeba ustawić indywidualnie nawet , je¶li to dwa piece z tej samej firmy .Jeszcze jedno ? Piec obrotowy ?Termoolej ? wsadowy na hertach ? Generalnie 250 z zaparowaniem /spadek 230 po 3 min luft
autor: W&W
2020-09-13 16:56:56
 cos się wam wszystkim chyba pomieszało
autor: loizik
2020-09-13 09:41:01
 Wszyscy doradzaj±, ale nikt nie weĽmie pod uwagę tego że to jest Kanada ,nie Poland.Spróbuj na kwasie wyprowadzonym metod± 5-cio fazow±, zobaczysz efekty.Oczywi¶cie na m±ce tylko razowej.
autor: bakersands
2020-09-10 22:42:33
 Może zawierać i 1%. Ważne, żeby na etykiecie był wyszczególniony udział w procentach - tak jak parówki cielęce z 2% cielęciny.
autor: miszcz
2020-09-10 15:49:45
 Z tego co się orientuje to chleb razowy może zawierać tylko 10% m±ki pszennej by można go nazwać razowym.
autor: tim2012
2020-09-10 06:49:14
 Dzięki dla W&W za wskazówki mam jeszcze jedn± pro¶bę do ciebie . Jaka powinna być temp wypieku pocz±tkowego np. W pierwszej fazie wypieku 300 C 3-4 min Następnie kesy wypiekane w 230-250 C ,a dopiekanie w 180 c. Dzięki W&W
autor: robert52
2020-09-10 01:18:52
 W&W czyżby¶ zapomniał o prowadzeniu 5-cio fazowym?
autor: bakersands
2020-09-09 22:35:52
 chleb Razowy zrób bez udziału m±ki pszennej .Bazuj na m±ce żytniej typ 720 i m±ce żytniej razowej 2000.Cało¶ć m±ki 2000 ukwaszone przez kwas stanowi on 60% pozostało¶ć m±ki żytniej 720 do ciasta. Wydajno¶ć ciasta 182-190 .Udział razowej 25% ,żytniej 75%.Użyj słodu jasnego lub palonego ok 1%sól 2,2% bez drożdży lub na 1%.
autor: W&W
2020-09-09 22:14:32
 Ciasto prowadzone 2 fazowo kwas ciasto kwas 600 g M±ka razowa zytnia 4.200 kg M±ka pszenna 2.250 kg sól 150 g drożdze 100 g woda 4.500 l temp ciasta 28 C temp wypieku 180 C czas 55 min waga kesa ciasta 1 kg
autor: robert52
2020-09-09 10:33:37
 Wpierw opisz cały proces technologiczny.
autor: bakersands
  dodaj komentarz


Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
bhp - obsługa..
praca w..
cukiernik..
kierownik..
masło..
kierownik..
bułka tarta..
kupię bułkę..
fagor, hobart,..
palniki baltur..
bułka tarta..
kupie bułke..
¶rodek..
regulatory..
czę¶ci do..
uszczelki..
haccp ghp/gmp..
krajalnice do..
noże ta¶mowe..
mieszałka ibis..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt