Moje konto
login:
hasło:
Praca
AKTUALNOŚCI

2008-10-30 Polagra-Tech 2008 - podsumowanie targów

Pobierz plik
Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych
Polagra-Tech 2008
Podsumowanie


Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech 2008 dobiegły końca. Wystawcy zaprezentowali swoją innowacyjną ofertę w ramach branżowych salonów tematycznych: Salonu Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego, Salonu Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Mleczarskiego oraz Salonu Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego. Dzięki bogatej ekspozycji i interesującemu programowi wydarzeń towarzyszących targi Polagra-Tech umocniły swą pozycję największych w tej części Europy targów technologii spożywczych. Już od 14 września tereny targowe tętniły życiem. Tego dnia bowiem otwarty został Salon Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego. 15 września dołączyli uczestnicy Salonów Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Mleczarskiego i Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego.

Targi w liczbach
W trakcie tegorocznej edycji Polagry-Tech na powierzchni ekspozycyjnej przeszło 13500 m2 swoją ofertę przedstawiło ponad 350 firm z 20 krajów. Polagrę-Tech, łącznie z odbywającymi się w tym samym czasie Międzynarodowymi Targami Wyrobów Spożywczych i Gastronomii Polagra-Food, Międzynarodowym Salonem Dodatków do żywności i Międzynarodowym Salonem Technik Pakowania i Logistyki Taropak, odwiedziło 45 000 profesjonalnych zwiedzających – przedstawicieli producentów, przetwórców, handlowców, naukowców i ludzi zawodowo zajmujący się problemami branży oraz uczniów szkół o profilu spożywczym i gastronomicznym.

Delegacje zagraniczne i przedstawiciele rządu na targach
Tegoroczne targi odwiedziło wielu znakomitych gości, m. in. Wicepremier i Minister Gospodarki Waldemar Pawlak, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, Minister Rolnictwa Federacji Rosyjskiej Alieksiej Wasilewicz Gordiejew, Ministrowie i przedstawiciele Ministerstw Rolnictwa Węgier, Rumunii, Czech, Słowacji, Bułgarii, Ukrainy, Palestyny, Chin i inni. Udział w targach nie tylko wystawców i profesjonalnych zwiedzających, ale również decydentów z kraju i zagranicy pokazuje, że znaczenie Polagry-Tech jest zauważane i doceniane. Co więcej, na targi przybyły liczne delegacje zainteresowane ofertą wystawców przede wszystkim z: Hiszpanii, Brazylii, Mołdawii, Chin, Rosji, Ukrainy, Węgier, Słowacji, Czech, Palestyny, Rumunii.

Chleb powszedni i wypieki artystyczne
Preludium do wydarzeń na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich było X Święto Chleba zorganizowane 14 września na Starym Rynku w Poznaniu wspólnie z najstarszym cechem w Polsce – Cechem Cukierników i Piekarzy w Poznaniu oraz Wielkopolskim Kołem Regionalnym Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. Prezentacje sztuki piekarskiej, degustacje tradycyjnego pieczywa najwyższej jakości, ale też nowości skusiły do udziału w święcie wielu Poznaniaków.
Wydarzeniem, które wzbudziło niemałe emocje był finał I Mistrzostw Polski Piekarzy organizowany wspólnie przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP i Międzynarodowe Targi Poznańskie. Do konkursu mogli przystąpić zwycięzcy eliminacji, które odbyły się wiosną tego roku. Jury oceniało efekty pracy piekarzy w trzech konkurencjach, na które składały się: wypiek pieczywa, produkcja wyrobów półcukierniczych oraz wypiek artystyczny. Zwycięzcy Mistrzostw będą reprezentować Polskę w konkursach branżowych za granicą.

Najlepszymi piekarzami w kraju zostali:
I miejsce: Edwin Skrzypek, Firma Marian Kurasiak, Kościan
II miejsce: Maciej Frąszczak, Firma "Anika" Stanisław Butka, Luboń
III miejsce: Paweł Bręk, Firma Tadeusz Siemaszko, Poznań
IV miejsce: Roman Sroczyński, Firma Tadeusz Siemaszko, Poznań

W czasie XIV Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa organizowanego przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP goście targowi wzięli udział w pokazach nowych technologii przygotowanych przez piekarzy i cukierników, produkcji pieczywa metodami tradycyjnymi, dekoracji z karmelu i marcepanu, a także zdrowych przekąsek i żywności prozdrowotnej. Liczną publiczność zgromadził pokaz wypieku artystycznego, którego tematem był „Pegaz w locie”. Do wykonania eksponatu użyto pięć różnych rodzajów ciast: piernikowego, kruchego miodowego, kruchego szprycowanego, martwego oraz parzonego. Wystawcy zachęcali zwiedzających do degustacji oferowanych przez nich wypieków i słodyczy. Niezwykłym powodzeniem cieszyły się między innymi świeże pączki i wyśmienite lody.

Forum wymiany wiedzy i doświadczeń
Warto podkreślić, iż targi, oprócz miejsca spotkań biznesowych i negocjowania kontraktów są okazją do poszerzania swojej wiedzy i wymiany doświadczeń. W czasie tegorocznej Polagry-Tech odbyło się wiele seminariów, konferencji i paneli dyskusyjnych adresowanych do różnych sektorów branży spożywczej. I tak, o aktualnej sytuacji w branży przetwórstwa zbóż dyskutowano w ramach panelu, w którym wzięli udział między innymi prof. dr hab. Mieczysław Jankiewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i mgr Jadwiga Rothkaehl z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa w Warszawie, przewodnicząca Stowarzyszenia Młynarzy RP. Dla środowiska młynarskiego panel ten był okazją do wymiany poglądów i oczekiwań, a także do dyskusji na temat problemów dotyczących jakości i cen mąki oraz surowca na rynku zbóż. Zagadnienie to jest istotne zwłaszcza w kontekście często występujących w ostatnim czasie wahań cen, a także pojawiających się problemów z dostępem do surowca.
Możliwości dofinansowania projektów szkoleniowych i inwestycyjnych dla przedsiębiorstw branży piekarsko-cukierniczej w ramach programów operacyjnych na lata 2007- 2013 – to temat, który podjęto w ramach kolejnego panelu dyskusyjnego. Podczas spotkania analizowano kryteria oraz zaprezentowano, jak przygotować projekt inwestycyjny, który będzie miał szansę na uzyskania wsparcia finansowego. Znaczna część spotkania przeznaczona została na dyskusję i wyjaśnienia kompetentnych ekspertów.
Polagra–Tech stała się również miejscem dyskusji o sposobach budowania przewagi konkurencyjnej firm spożywczych. Eksperci zaproszeni przez redakcję „Przemysłu Spożywczego” rozmawiali o czynnikach sukcesu, którymi są m. in.: wizerunek firmy i jej produktów, umiejętności techniczne pracowników i wartość technologii, pozycja firmy na rynku, poziom organizacji i zarządzania i inne.
Ponadto, odbyły się seminaria pt.: „Zastosowanie ozonu w systemie mycia CIP w procesach produkcji żywności” oraz „Bezpieczeństwo zautomatyzowanych linii produkcyjnych przemysłu spożywczego”.

Dodatki do żywności
Równolegle do Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra-Tech, w dniach 15-17 września odbył się już po raz czwarty Międzynarodowy Salon Dodatków do Żywności. W centralnym pawilonie Międzynarodowych Targów Poznańskich goście targowi mogli zapoznać się z nowościami prezentowanymi przez producentów, eksporterów i importerów dodatków przedłużających trwałość, kształtujących strukturę i cechy sensoryczne, barwników, substancji odżywczych i pomocniczych.

Nagrody i wyróżnienia
17 września na uroczystej gali wręczono Złote Medale Międzynarodowych Targów Poznańskich oraz nagrody Acanthus Aureus.
Złote Medale są prestiżowymi i rozpoznawalnymi nagrodami. W konkursie wyróżnione zostały produkty spośród eksponowanych na targach, które charakteryzują się wysoką jakością, nowoczesnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi i technologicznymi, walorami ergonomicznymi, ekologicznymi, estetycznymi i użytkowymi.
Spośród wszystkich produktów zgłoszonych do konkursu o Złoty Medal Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra-Tech 2008 nagrodą wyróżniono:

Maszyny i urządzenia:
- Kompaktowy pasteryzator przepływowy ENBIOJET
ENBIO TECHNOLOGY Sp. z o.o., Kosakowo k. Gdyni
- Pakowarka ATOR
JEREMY Sp. o.o., Warszawa
- Waga class E CE II 800 2S z ekranem dotykowym
Bizerba GmbH und Co.KG, Niemcy
Zgłaszający: Bizerba Polska Sp. z o.o., Lublin
- Palnik biomasy PELLAS
PHU ISOL s.c., Piła

Surowce piekarskie:
- Koncentrat ciasta biszkoptowo- tłuszczowego CIASTO ORKISZOWE BABUNI
Centrum Obsługi Piekarstwa AKO S.A., Bydgoszcz

Podczas tej samej uroczystości, w konkursie o Złoty Akant MTP nagrodzono stoiska, które wyróżniały się walorami architektonicznymi i jednocześnie sprzyjały nawiązywaniu bezpośrednich kontaktów biznesowych. Wyróżnione ekspozycje uznano za najlepiej odzwierciedlające realizację strategii marketingowej firmy.
Stoiska nagrodzone statuetką Acanthus Aureus podczas Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra-Tech 2008:

- BARRY CALLEBAUT POLSKA Sp. z o.o., Łódź
- BIZERBA POLSKA Sp. z o.o., Lublin
- CREAM Sp. z o.o., Katowice
- MASTER MARTINI POLSKA Sp. z o.o., Kraków
- KOMPLET POLSKA Sp. z o.o, Tarnowo Podgórne

Następne edycje
Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech 2009 będą się składały z Salonów: Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Mięsnego (13-17 września), Urządzeń Chłodniczych, Klimatyzacyjnych i Grzewczych (14-17 września) oraz Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego (14-17 września). Następna edycja Salonów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego oraz Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Mleczarskiego odbędzie się w 2010 roku. Wystawcy Międzynarodowego Salonu Dodatków do Żywności w roku 2009 zaprezentują swoją ofertę w dniach 14-16 września.

www.polagra-tech.pl
www.dodatki.mtp.pl

Zespół PIEKARNIE.PL


  wszystkie aktualności
 
 

Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
mini rex kupię..
kupię..
kupię fortuna..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
kupię maszyny..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt