Moje konto
login:
hasło:
Praca
AKTUALNOŚCI

2004-08-04 Mistrzostwa Świata Piekarzy na targach Polagra-Food 2004



Idea Światowego Pucharu w Piekarstwie narodziła się w 1992 roku, a jej twórcą był Christian Vabret. Mistrzostwa odbywają się w cyklu 3-letnim, w Paris - Villepinte. Ze względu na prestiż i ogromny zasięg, wydarzenie od lat przyciąga uwagę piekarzy i mediów z całego świata. Szósta edycja Mistrzostw Świata Piekarzy odbędzie się w dniach od 16 do 20 kwietnia 2005 roku.
Udział w mistrzostwach w 2005 zapewniło sobie automatycznie 6 drużyn, które zajęły miejsca od 1 do 6 w poprzedniej edycji Pucharu, a są to reprezentacje Włoch, Szwajcarii, Francji, Belgii, USA i Japonii, która w przyszłym roku będzie bronić mistrzowskiego tytułu.

Poza wymienionymi wyżej zwycięskimi drużynami, w Paryżu pojawi się 6 ekip wyłonionych w światowych eliminacjach (spośród blisko 40 państw biorących udział w turnieju). Cykl konkursów obejmuje Europę Zachodnią (w styczniu b.r. zwyciężyła Dania), Europę Wschodnią (na początku marca do finałów zakwalifikowała się Finlandia), Azję & Pacyfik (eliminacje do mistrzostw z powodzeniem przeszły Chiny), Amerykę Łacińską (30 lipca nastąpi rozstrzygnięcie konkursu w Montevideo), Europę Centralną (kwalifikacje odbędą się w dniach od 21 do 24 września, podczas targów POLAGRA-FOOD 2004 w Poznaniu) oraz Środkowy Wschód z Afryką (finalistów na początku października wyłonią zawody we Francji).

Drużyny reprezentujące poszczególne państwa w Mistrzostwach Świata Piekarzy składają się z 3 zawodników (czwarty jest członkiem jury, który nie orzeka w momencie, gdy w turnieju startuje jego kraj). Każdemu - na drodze losowania - przyporządkowana zostaje kategoria, w której będzie musiał zmagać się z przeciwnikami: pieczywo, wyrób cukierniczy oraz wyrób artystyczny.

Do walki o awans w ostatnich europejskich eliminacjach staną reprezentacje Chorwacji, Czech, Łotwy, Polski, Serbii, Słowacji i Węgier.*)
Emocje związane z zawodami towarzyszyć będą Międzynarodowym Targom Przemysłu Spożywczego POLAGRA-FOOD 2004. Na czas trwania turnieju specjalnie zbudowana przestrzeń stanie się areną popisów piekarzy, a dla zwiedzających targi - niebywałą okazją do przyjrzenia się pracy prawdziwych artystów tego rzemiosła.
Turniej składa się z części stałej programu, obejmującej wypiek francuskich bagietek, pieczywa specjalnego oraz pieczywa pół-cukierniczego (viennoiseries), a także z programu dowolnego, podczas którego tworzone będą wypieki artystyczne na temat "identyfikacja z krajem".

Organizatorami Pucharu Louis Lesaffre w Polsce - bowiem tak brzmi oficjalna nazwa turnieju kwalifikacyjnego - są: UFFEB (Francuskie Stowarzyszenie Producentów Wyposażenia dla Piekarni i Cukierni), Grupa Lesaffre, UIBA (Międzynarodowa Unia Stowarzyszeń Piekarzy) oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Zawody potrwają od 21 do 24 września 2004 w pawilonie nr 5 MTP.

Patrz także: Program wydarzeń POLAGRA-FOOD 2004.

*) - na obecną chwilę nie potwierdzony jest jeszcze ostateczny skład państw, tak więc może on ulec nieznacznym zmianom.

  wszystkie aktualności
 
 

Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
auto..
wspolpraca..
usługi bhp -..
haccp ghp/gmp..
wykrywacz..
komplet..
kupię maszyny ..
kupię maszyny ..
kupię maszyny ..
dzielarka..
miesiarka..
miesiarka..
używane..
płyn do myjki..
czym umyć..
czym umyć..
czym myć..
kajzerkowka..
szukam..
miesiarka masz..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt