Moje konto
login:
hasło:
Praca
AKTUALNOŚCI

2004-08-04 Mistrzostwa Świata Piekarzy na targach Polagra-Food 2004



Idea Światowego Pucharu w Piekarstwie narodziła się w 1992 roku, a jej twórcą był Christian Vabret. Mistrzostwa odbywają się w cyklu 3-letnim, w Paris - Villepinte. Ze względu na prestiż i ogromny zasięg, wydarzenie od lat przyciąga uwagę piekarzy i mediów z całego świata. Szósta edycja Mistrzostw Świata Piekarzy odbędzie się w dniach od 16 do 20 kwietnia 2005 roku.
Udział w mistrzostwach w 2005 zapewniło sobie automatycznie 6 drużyn, które zajęły miejsca od 1 do 6 w poprzedniej edycji Pucharu, a są to reprezentacje Włoch, Szwajcarii, Francji, Belgii, USA i Japonii, która w przyszłym roku będzie bronić mistrzowskiego tytułu.

Poza wymienionymi wyżej zwycięskimi drużynami, w Paryżu pojawi się 6 ekip wyłonionych w światowych eliminacjach (spośród blisko 40 państw biorących udział w turnieju). Cykl konkursów obejmuje Europę Zachodnią (w styczniu b.r. zwyciężyła Dania), Europę Wschodnią (na początku marca do finałów zakwalifikowała się Finlandia), Azję & Pacyfik (eliminacje do mistrzostw z powodzeniem przeszły Chiny), Amerykę Łacińską (30 lipca nastąpi rozstrzygnięcie konkursu w Montevideo), Europę Centralną (kwalifikacje odbędą się w dniach od 21 do 24 września, podczas targów POLAGRA-FOOD 2004 w Poznaniu) oraz Środkowy Wschód z Afryką (finalistów na początku października wyłonią zawody we Francji).

Drużyny reprezentujące poszczególne państwa w Mistrzostwach Świata Piekarzy składają się z 3 zawodników (czwarty jest członkiem jury, który nie orzeka w momencie, gdy w turnieju startuje jego kraj). Każdemu - na drodze losowania - przyporządkowana zostaje kategoria, w której będzie musiał zmagać się z przeciwnikami: pieczywo, wyrób cukierniczy oraz wyrób artystyczny.

Do walki o awans w ostatnich europejskich eliminacjach staną reprezentacje Chorwacji, Czech, Łotwy, Polski, Serbii, Słowacji i Węgier.*)
Emocje związane z zawodami towarzyszyć będą Międzynarodowym Targom Przemysłu Spożywczego POLAGRA-FOOD 2004. Na czas trwania turnieju specjalnie zbudowana przestrzeń stanie się areną popisów piekarzy, a dla zwiedzających targi - niebywałą okazją do przyjrzenia się pracy prawdziwych artystów tego rzemiosła.
Turniej składa się z części stałej programu, obejmującej wypiek francuskich bagietek, pieczywa specjalnego oraz pieczywa pół-cukierniczego (viennoiseries), a także z programu dowolnego, podczas którego tworzone będą wypieki artystyczne na temat "identyfikacja z krajem".

Organizatorami Pucharu Louis Lesaffre w Polsce - bowiem tak brzmi oficjalna nazwa turnieju kwalifikacyjnego - są: UFFEB (Francuskie Stowarzyszenie Producentów Wyposażenia dla Piekarni i Cukierni), Grupa Lesaffre, UIBA (Międzynarodowa Unia Stowarzyszeń Piekarzy) oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Zawody potrwają od 21 do 24 września 2004 w pawilonie nr 5 MTP.

Patrz także: Program wydarzeń POLAGRA-FOOD 2004.

*) - na obecną chwilę nie potwierdzony jest jeszcze ostateczny skład państw, tak więc może on ulec nieznacznym zmianom.

  wszystkie aktualności
 
 

Katalog firm
Ogłoszenia
najnowsze
piekarz praca..
piekarz praca..
piekarz szukam..
piekarz szukam..
piekarz ..
piekarz ..
piekarz szukam..
haccp ghp/gmp..
piec wsadowy..
miwe roll-in..
płyn myjący..
płyn do mycia..
mycie..
piekarz..
kupię maszyny ..
kupię maszyny ..
kupię maszyny ..
miesiarka ibis..
miesiarka ibis..
krajalnica..
Strona główna | Regulamin portalu | E-mail | Reklama | Kontakt